De siste årene har borettslaget gjort store investeringer i infrastrukturen og byggene. Nå ser vi fruktene av arbeidet.

– Når vi investerer, ønsker vi å gjøre investeringer som vil lønne seg på sikt. Nå sparer vi store summer på grunn av prosjektene vi har gjennomført, sier avtroppende styreleder i borettslaget, Terje Holmen.

Baderomsprosjektet sparer strøm og forsikring
Det største prosjektet de senere årene var våtromsprosjektet og rørfornøyelsen, der borettslagets 777 bad ble pusset opp. I den forbindelse ble varmtvannstankene tatt ut av hver enkelt leilighet og erstattet av felles varmtvannstanker i kjellerne, som er varmet opp gjennom bergvarme. Nå slår det positivt ut på forsikringskostnadene og strømkostnader til borettslaget.

– For perioden 1. juli 2021 til 30. juni i år, beregner vi nå at vi har spart om lag kr 1,8 millioner i strøm på bergvarmeprosjektet. Dette er kostnader som tidligere var på beboernes egne strømregninger, som nå kommer som en mye lavere strømregning til borettslagets felleskostnader. Vi sparer 41% i forbruk i forhold til hva individuelle varmtvannstanker brukte, forklarer Holmen.

Ettersom borettslaget nå betaler hele regningen for varmtvann, sparer det beboerne for kr 4,39 millioner i året som tidligere ble fordelt over hver enkelt beboers strømregning. Det tilsvarer over kr 5 600 i året for hver strømabonnent i borettslaget.

I tillegg har det at vi ikke lenger har varmtvannstanker i hver leilighet senket faren for lekkasje. Sammen med arbeidet som gjøres med drenering rundt blokkene, bidrar det til å senke borettslagets forsikringskostnader. De siste fem årene har forsikringspremier skutt i været – men i den samme perioden har borettslagets årlige forsikringsregning gått fra kr 1,4 millioner til kr 1,2 millioner.

Solceller er suksess
Et annet viktig prosjekt, som foreslås å bygges mer ut, er solcelleprosjektet. Taket til blokka Erlends vei til 46-60 er dekket med solcellepaneler som produserer strøm. Den strømmen vi ikke bruker selv, selges over strømnettet til andre kunder.

– Strømregning for den blokka, med 2 vaskerier og 58 leiligheter, var på kr 50 i april måned. Vi brukte 6200 kwh med strøm, men solgte 5400 kwh tilbake over strømnettet. Jo dyrere strømprisen er, jo fortere vil solcelleprosjektet betale seg ned, forklarer Holmen.

Borettslaget bidrar til reduserte utslipp
Både bergvarmeprosjektet og solcelleprosjektet er viktige bidrag til å realisere borettslagets strategi om å skape et mer bærekraftig bomiljø.

– Vi tar bærekraftsmålene på alvor, og ønsker å gjøre vårt for å skape en bedre verden for barna som vokser opp, sier styremedlem Andreas Francisco Myrstad. Han har fulgt opp solcelleprosjektet fra styrets side.

I perioden juli 2021 til juni år vil bergvarmen til varmtvannsberederne i kjelleren gjøre at borettslaget slipper ut 365 tonn CO2 mindre enn tidligere år. For solcellepanelene har vi per april i år spart 11 tonn CO2, og disse har bare vært i drift siden januar – den mørkeste tida av året. Dette tilsvarer effekten av nyplanting av omtrent 7600 trær.

På generalforsamlingen den 30. mai skal forslag om å fortsette utbygging av solceller på flere blokker behandles. Også vindusprosjektet, som nå er i gang, sparer borettslaget strøm og dermed utslipp.

Styret satser videre
– Terje har gjort en kjempeinnsats med å lede bærekraftsarbeidet i borettslaget. Vi ønsker å styrke dette arbeidet i årene som kommer, og skape et bomiljø som både er mer inkluderende, grønt og fremtidsrettet for alle beboerne, avslutter Myrstad.


Denne artikkelen handler om: